Tomt med kunskap i skolan? Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
pedagogik

Dåligt betyg återigen för Västerås kommunala skolor

1:22 min

Västerås kommunala skolor klarar inte de kunskapsmål som de borde klara av. Måluppfyllelsen har försämrats mellan åren 2008 och 2012 i årskurserna 3 och 9.

Det visar en undersökning som kommunen själva har gjort. Måluppfyllelsen har försämrats trots att Västerås Stad införde en Läsa- skriva - räkna garanti samt satsade på kompetenshöjande insatser.

Mikael Damsgaard moderat oppositionspolitiker tycker utvecklingen är oroande.

– Undersökningen visar att vi har inte den positiva utveckling vi borde ha.

Undersökningen visar också att förutom att kunskapsmålen inte nås till Årskurs 3 och 9 ligger Västeråsskolorna efter riket i stort samt att måluppfyllelsen vad gäller svenska som andra språk är mycket låg.

Tanken med Läsa skriva räkna garantin är att den ska leda till en bättre kunskap hos eleverna, men kunskapsnivån utvecklas alltså inte i positiv riktning som det står i undersökningen:

Mikael Damsgaard menar att en anledning till de försämrade resultaten handlar om ekonomi. Han säger att väl fungerande låg och mellanstadieskolor, måste ge pengar till icke fungerande högstadieskolor:

Enligt undersökningen måste medel avsättas för att klara målen i framtiden, och det är någoting Mikael Damsgaard håller med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista