Cykelställ vid Centralstationen i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.

Många cyklar stjäls i Västmanland

1:40 min

Förra året anmäldes över 60 000 cykelstölder i Sverige, och ett av de län som har högst andel stölder utifrån folkmängd är Västmanland.

Men har polisen gjort tillräckligt för att motverka cykelstölder?

– Så länge vi har brott så har vi väl inte gjort tillräckligt, men det är väl också en utopi att tro att vi aldrig kommer att ha cykelstölder, säger Anders Hedström som är kommissarie på brottsförebyggande enheten i Västmanland. 

Polisen har svårt att få tag på cykeltjuvarna, för även om man stoppar någon som sitter på en stulen cykel så är det nästan omöjligt att knyta någon till själva stölden.

– Det finns svårigheter, men det är inte anledningen till att vi inte kan göra någonting åt det utan det finns alla möjligheter. Det gäller bara att fortsätta arbeta med det, men själva stölden kan ju vara svårare att bevisa, självklart, säger Anders Hedström.

Cecile Everett är tillförordnad ordförande för cykelfrämjandet, hon är kritisk till hur polisen arbetar med cykelstölder.

– Det måste finnas en ren systematik, de kanske skulle begära in mer information från cyklister som fått sina cyklar stulna i och med att de inte anmäler det i den grad de skulle kunna. Man kanske skulle samarbeta mycket mer med försäkringsbolag, säger Cecile Everett.

Hon menar att polisen kan ha svårt att få tag i tjuvarna eftersom man inte prioriterar cykelstölderna tillräckligt mycket.

– Det har väldigt låg prioritet och jag tycker man ska jobba mer systematiskt, säger hon.

Men cykelstölderna är ett problem som polisen i Västmanland är väl medveten om, men det är inte på tal om att sätta in några särskilda insatser. Det finns ju inga kommissioner eller insatser specifikt mot cykelstölder. När vi träffar på individer som kan antas cykla på en stulen cykel så är det klart att vi kontrollerar den personer, säger Anders Hedström som är kommissarie på brottsförebyggande enheten i Västmanland.

P1 Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista