Carola Alzén vill gärna öka farten framåt, men får vänta något år. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Västerås, Köping

Kombiterminal skapar förlust för hamnarna i Västerås och Köping

Hamnen har det tufft
1:43 min

Mälarhamnar AB har haft ett tufft år bakom sig, fem miljoner i förlust i fjol. Det beror dels på lågkonjunkturen, dels på en stor kombiterminal som man köpte för tre år sedan.

– Jag hoppas att om vi får högre volymer i Västerås och Köping så komnmer det också att spilla över på kombiterminalen, säger Carola Alzén.

Kombiterminalen ägs gemensamt av hamnen och Jernhusen som sköter tåg-delen av transporterna. När varorna kommer in till hamnen kan man behöva lasta om containers för att lagra dem, och då används kombiterminalen.

Hittills har den inte betalat sig. Mycket handlar det om att båttransporter inte är särskilt bra utnyttjat i Sverige, menar Carola Alzén.

– Det är fullt på väg och järnväg, och det kommer att bli ännu fullare. Sjöfarten har ledig kapacitet i dag och jag ser otroligt positivt på möjligheterna för Västerås och Köpings hamnar, säger hon.

Men det gäller att hålla ut under ett par tuffa år nu. I fjol gjorde man förlust, och troligen blir det förlust även 2013.

De tuffa åren har märkts på personalstyrkan. Man har i dag sju personer färre anställda än för ett år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".