Ja, det är kul med ett plusresultat. Per-Olov Rapp är nöjd. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Västmanland

Rekordvinster 2012 i Sala, Skinnskatteberg och Fagersta

1:47 min

Kommunsverige gjorde rekordvinster i fjol - även flera västmanländska kommuner. Skinnskatteberg, Fagersta och Sala talar om nya överskottsrekord.

– Jag tror alla kommuner är glada åt detta och ser möjligheter att kunna göra nödvändiga investeringar. Det säger Salas kommunalråd Per-Olov Rapp.

Men det är inget som kommer att vara på lång sikt. Salas överskott från i fjol på nästan 40 miljoner är till stor del tillfälligt. Det handlar om en engångspost på återbetalade premier på AFA-försäkring. Något som har skett i alla kommuner över hela Sverige.

– Det är det högsta resultatet vi haft någonsin, räknat i miljarder kronor. Det säger Madeleine Holm, ekonom på Sveriges Kommuner och Landsting.

AFA-pengarna är generella för hela landet. Men i Västmanlands län finns ytterligare en stor pluspost. Kommunerna här har fått extrapengar från regeringen för att ha klarat målen i vård och omsorg om de mest sjuka äldre. Man har sänkt utskrivningen av läkemedel med 10 procent. Därför får kommunerna här en extra slant från regeringen.

Men dessa rekordvinster kanske invånarna förväntar sig nya satsningar i år: bättre mat i skolan, eller mer personal på äldreboende. Men så enkelt går det inte, säger Per-Olov Rapp.

– Det går inte använda pengarna under 2013 rakt av. Överskott från driften får inte överföras till nästa års löpande utgifter, säger Per-Olov Rapp.

Det handlar i botten om lagar som reglerar hur kommunerna använder sina pengar. Reglerna är ganska stränga och vill man ha undantag får man begära om tillstånd.

Man kan till exempel använda pengarna som säkerhet för nya lån, och därmed få lägre ränta. En liten förbättring under 2013, men å andra sidan har kommunen nytta av det länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista