Riksdagsledamöter debatterade vårbudgeten

Lyssna på hela debatten
11 min

Lägre tillväxt och högre arbetslöshet, det var beskedet när finansminister Anders Borg presenterade vårbudgeten i förmiddags. Och det är en dyster prognos för de kommande åren. I våra sändningar i dag debatterade riksdagsledamöterna Staffan Anger från Moderaterna och Pia Nilsson från Socialdemokraterna vårbudgeten.

I propositionen 2013 presenterar regeringen ytterligare åtgärder inom utbildning, praktik, infrastruktur och regional utveckling. Totalt satsar regeringen cirka tre miljarder kronor under 2013 och 2014, varav den större delen i år.

Tre miljarder i nya sastningen som vårpropositionen innehåller ska gå till 12 400 extra utbildnings- och praktikplatser, 700 miljoner ytterligare till drift och underhåll av järnväg i år, samt 40 miljoner per år till regionalt tillväxtarbete 2013 och 2014.

Men Pia Nilsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Västmanland är kritisk, hon tycker att budgeten är en klen återställare, en slags lappa och laga metodik.

– Vi vet att det behövs betydligt fler utbildningsplatser. Det regeringen gör nu är att skjuta till ungefär 10 000 utbildningsplatser, men då har man först dragit bort 20 000 högskoleplatser och så lägger man till ungefär 1 400 och kallar det en satsning. det är faktiskt löjligt, säger Pia Nilsson.

Pia Nilsson ville ha svar av Staffan Anger hur många utbildningsplatser Västmanland får ta del av.

– Först måste vi se till så att det fungerar när det gäller arbetsförmedling och rekrytering och det måste till en helt annan utbildning på de som hjälper till med det här och arbetsförmedlingen måste skärpa sig. Man måste gå igenom vad företagen behöver, säger Staffan Anger (M).

– Sedan håller vi på att titta på en helt annan utbildning för de unga där de kan utbilda sig i ett yrke direkt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".