Västerås

Brister i brandsäkerheten vid övernattning på skolor i Västerås

1:53 min

Nu i helgen var det någon som försökte sätta eld på Apalbyskolan i Västerås. Samtidigt låg många ungdomar, som var i Västerås på handbollsturnering, och sov i skolans lokaler. Då Mälardalens brand- och räddningsförbund gjorde stickkontroller på skolor upptäcktes flera brister i säkerheten.

Ungdomarna var i Västerås i helgen för handbollstävlingen Irstablixten.

Tidigare under kvällen hade Mälardalens brand- och räddningsförbund inspekterat ett antal skolor runt om i Västerås just med tanke på att barnen som spelade handbollscupen skulle sova där.

Peter Eriksson på Mälardalens brand- och räddningsförbund berättar att man då upptäckte brister.

– Det som kanske var mest allvarligt som vi hittade var ju att i vissa av klassrummen fanns ingen brandvarnare, vilket är ett grundkrav om vi ska tillåta övernattningar i skolorna.

Hur ser du på att det förekommer brister i brandsäkerheten?

– Det är klart att det kan ske missar i överlämningar mellan olika personer. Men självklart, om vi har satt upp riktlinjer för övernattning så ska man följa dem, säger Peter Eriksson.

Bo Engström, säkerhetsstrateg vid Västerås stad, kan inte säga varför skolorna inte lever upp till kraven från räddningstjänsten.

– Det är mer än jag faktiskt kan svara på här och nu. Jag har inte fått en rapport hittills om vilka brister räddningstjänsten hittade vid sin kontroll.

Hur ser du på att det kan finnas brister i brandskyddet?

– Givetvis är det väldigt olyckligt och allvarligt. Nu får man säga i det här fallet att det var lyckat att räddningstjänsten upptäckte det här.

Nu ska Västerås stad följa upp de skolor där det upptäckts brister och förtydliga vilka krav som ställs på skolornas brandskydd vid övernattningar, enligt Bo Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista