1 av 2
Ett träd kämpar för att hålla sig kvar efter raset vid stranden. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
2 av 2
Ca 50 meter av stranden vid Arbogaån gled ner i vattnet. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Arboga

Strand vid Arbogaån rasade

Cirka 50 meter av Arbogaåns strandremsa rasade någon gång natten mot lördag. Vid stranden ligger en åker. Inga bostadshus ligger i närheten av partiet som rasade.

– Sånt här kan komma plötsligt, och det gjorde det nu. Det säger Mikael Norman, chef för projekt- och trafikavdelningen på Arboga kommun.

Det är inte första gången Arbogaåns stränder rasar. I fjol vid den här tiden skedde ett ras på motsatt strand, vid kyrkan.

Kyrkans mark i fjol alltså, men i år var det kommunens mark som drabbades. Raset i helgen skedde mittemot Villagatsbadet i Arboga.

Om kommunen vill göra någon åtgärd, till exempel staga upp en bit av stranden, kan man söka pengar från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

Det finns andra strandpartier där Arboga kommun redan har stagat upp med stenmurar och andra åtgärder. Det är framför allt inne i centrum. Bland annat pågår en utredning om stranden öster om Herrgårdsbron.

Men Mikael Norman vill inte påstå att stränderna är särskilt lösa just inne i staden.

– Jag tror det här problemet finns på fler ställen. Men det blir så påtagligt i och med att det syns på en gång, säger Mikael Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista