VIRSBO

Folkomröstning om Virsbos högstadium

2:45 min

Det blir folkomröstning om framtiden för högstadiet i Virsbo. Det beslutade politikerna i Surahammars kommunfullmäktige igår kväll, rapporterar VLT. Fullmäktige har tidigare beslutat om nedläggning av Virsbos högstadium och folkomröstningen blir bara rådgivande.

Minst två tredjedelar av fullmäktiges ledamöter måste rösta emot för att en folkomröstning ska kunna stoppas när man fått ihop nödvändigt antal underskrifter för en folkomröstning.

Igår blev siffrorna 19 emot och 15 för en folkomröstning om Virsbos högstadium. Socialdemokraterna röstade emot, Vänsterpartiet var splittrat, den borgerliga alliansen röstade för, medan Sverigedemokraternas ledamot inte var närvarande.

Kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S) säger att hon är postitiv till folkomröstningar, men att kommunen i just det här fallet inte kan låta kommuninvånarna avgöra en sån här ekonomiskt viktig fråga. Skolan ska läggas ned, oavsett resultatet i folkomröstningen.

– Vi anser inte att det går att driva högstadiet i Virsbo med så få elever och ändå få kvalitet i verksamheten. Vi har ett övergripande ansvar för kommunens verksamhet och ekonomi och då måste man som politiker fatta negativa beslut, och det här en sån fråga.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista