Det blir färre konserter i Västeråskonserthus redan i höst. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
kultur

Västmanlandsmusiken tvingas ställa in konserter

1:30 min

Västmanlandsmusiken har det tufft ekonomiskt och måste skära i sin verksamhet. Det kommer att märkas på konsertutbudet redan i höst. Problemet är bland annat att man inte får täckning för de ökade lönekostnaderna, menar Västmanlandsmusikens direktör Dag Celsing.

– Det är en succesiv urholkning av bidragen, säger Dag Celsing, direktör på Västmanlandsmusiken

Västmanlandsmusiken ägare är Västerås stad till 90 procent och Landstinget Västmanland till 10 procent.

Dag Celsing menar att Västmanlandsmusiken först måste få minst 3,3 miljoner kronor för att Västerås Sinfonietta ska få arbeta på 75 procent istället som nu på 60 procent.

Västmanlandsmusiken måste få minst drygt en miljon kronor i uppräkning ytterligare för att minst bibehålla dagens verksamhetsnivå, enligt Dag Celsing.

För konserthusbesökaren kommer den tuffa ekonomin märkas i konserthusprogramet till hösten; det blir alltså färre konserter.

– Det sker en uppstramning och en minskning redan i höst 2013, säger Dag Celsing till P4 Västmanland.

Dag Celsing tycker att det är synd att Västerås Konserthus, som drivs av Västmanlandsmusiken, inte får vara det gedigna kulturhus som det har potential att vara när de nu måste skära i konsertverksamheten.

Han skickar också en passning till stadens och landstingets politiker:

– Om det är så att vi inte får kompensation för ökade lönekostnader från våra ägare, då uppfattar jag det som ett direktiv om minskad verksamhet.

– Det är inget konstigt med det!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista