Kommunal tar strid för att få upp lönerna inom kvinnodominerade yrken som äldreomsorgen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Avtalsrörelsen

Viktigt med kronor för att Kommunals kvinnor ska få högre lön

1:26 min

400 av fackförbundet Kommunals medlemmar i Västmanland kan komma att tas ut i strejk från 29 april. Kommunal kräver bland annat en löneförhöjning på 1 740 kronor över tre år. Att löneförhöjningen ska vara i kronor och inte procent är en stridsfråga.

Arbetsgivaren, Sveriges kommuner och landsting, vill att löneökningen ska räknas i procent.

Det Kommunal nu är beredda att ta strid för, är att lönen för de som har en månadslön under 25 000 kronor ska höjas och därför är just kronpåslaget viktigt säger Cilla Rhodin, ordförande för Kommunal Bergslagen.

– Årets avtalsrörelse är ett riktigt exempel på jämställdhet i praktiken. Kommunals medlemmar som många är kvinnor måste få löneökningen i kronor och inte i procent för att vi någonsin ska kunna jämna ut löneskillnaden mellan kvinnor och män, säger Cilla Rhodin och fortsätter;

– Får vi procent ständigt så är det ju så att de som redan har mycket får mycket och de som har lite får lite och då befäster vi bara den här löneskillnaden. Så därför är kronpåslag för de som tjänar under 25 000 kronor oerhört viktigt. Det är jämställdhet och rättvisa som det handlar om, säger Cilla Rhodin.

Men det lagda varslet som kan träda i kraft den 29 april och som berör 8971 anställda över hela landet, handlar också om obetalda håltimmar som Cilla Rhodin kallar det. Där alltfler av Kommunals medlemmar kan jobba fem timmar, vara ledig tre för att sedan börja jobba igen:

– Det är också ett av våra krav, att begränsa antalet oavlönade håltimmar som finns och det är inte riktigt klokt att det ska vara på det viset. I Västmanland är det så mycket som 60 procent av våra medlemmar inom äldreomsorgen som jobbar delade turer, säger Cilla Rhodin.

Kommunals strejkvarsel rör alla möjliga yrkesgrupper, alltifrån undersköterskor, vårdbiträden, kökspersonal, barnsköterskor, personliga assistenter, renhållningsarbetare och personal inom räddningstjänster, totalt närmare 9 000 anställda i 100 kommuner. I Västmanland är varsel lagda i Köping, Västerås, Sala och Fagersta.

Från arbetsgivarparten SKL, har Ingela Gardner Sundström, ordförande för förhandlingsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting svarat och sagt "Det är förstås olyckligt att vi inte nått ett avtal och att Kommunal väljer att varsla för konflikt. Ingen tjänar på detta".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista