The Hives på scenen i Fagersta. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Tingsrätten

The Hives tvingas betala tillbaka miljonbelopp till Cardigans

Det var inget lån, men ska ändå återbetalas.
1:31 min

Rockgruppen The Hives från Fagersta förlorade målet mot The Cardigans. Hives blir därmed skyldiga att betala tillbaka omkring 18 miljoner kronor.

Det hela började för drygt tio år sen, när Hives var ett av Sveriges hetaste band med stor publik även i USA och andra länder.

Pengarna rullade in och Hives anlitade en manager. En jurist rekommenderade Tambourine Studio som också skötte andra artister, bland andra Cardigans.

Efter att ha gått igenom stora mängder transaktioner till och från bandens och medlemmarnas konton, konstaterar tingsrätten att Hives har tagit emot en massa pengar från Cardigans.

Pengarna har gått både till bandets bolag, och till de enskilda medlemmarna i Hives. Två av medlemmarna har levt ett dyrt rockstjärneliv. Till exempel har en medlem köpt sportbilar som Ferrari, Lamborghini och Alfa Romeo. En annan Hives-medlem har köpt över 100 gitarrer.

Tingsrätten drar slutsatsen att det har flutit en stor mängd pengar från Cardigans till Hives. Pengarna kan visserligen inte betraktas som regelrätta lån, men det finns ändå ingen motivering till varför Hives ska behålla pengarna. Därför ska Cardigans få tillbaka sina pengar, resonerar tingsrätten.

Fagerstabandet ska också betala över fem miljoner kronor i rättegångskostnader.

Vi ska också komma ihåg att detta är bara ett av flera mål som Hives är inblandade i. Bland annat har Hives och bolaget Tambourine Studio stämt varann, och en tredje rockgrupp - The Ark - har stämt bland annat Hives.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".