Per Jörgensen har lämnat Socialdemokraterna i Surahammar. Foto: Inga Korsbäck / Sveriges Radio.
SURAHAMMMAR

Socialdemokraterna i Surahammar förlorar majoriteten efter avhopp

2:16 min

Den politiska kartan i Surahammar har ritats om: Socialdemokraterna har förlorat sin majoritetsställning. Per Jörgensen har nämligen lämnat partiet och blivit politisk vilde. Bakgrunden är striden kring högstadiet i Virsbo. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna har hanterat frågan.

– Man går ut så burdust om att stänga högstadiet och inte rktigt lyssna på vad andra har att säga om det, säger Per Jörgensen.

Han gick emot Socialdemokraternas partilinje och röstade för att behålla Virsbos högstadium.

Jörgensen anser att diskussionerna med partikamraterna efteråt blev för jobbiga. Han säger till P4 Västmanland att han vill kunna säga vad han tycker utan att bli utsatt för korsförhör.

Beslutet att lämna Socialdemokraterna tog han för sex-sju veckor sedan och hans partikamrater reagerade inte precis positivt på avhoppet.

– Det blev taget på ett intern möte. De blev inte nöjda men respekterade mitt beslut, säger Per Jörgensen till P4 Västmanland.

Det är partipiskan som har blivit ett problem inom Socialdemokraterna i Surahammar, säger Per Jörgensen.

– Allmänheten får ju inte höra någonting om vad som har pågått; hur man har röstat och diskuterat. Det tycker jag är lite fel.

-- Det sänder också ut fel signaler. I det här fallet låter det som att jag, som kommer från en liten ort, inte har sagt eller gjort någonting.

– Det är fel sätt att driva politik, som jag ser det i alla fall, säger Per Jörgensen.  

Avhoppet betyder att Socialdemokraterna inte längre har egen majoritet i Surahammars kommunfullmäktige. Trots det kan de kan räkna med stöd från den gamla partikamraten, i alla fall i vissa frågor.

– Jag är inte främmande för att rösta med dem, beroende på vad det är för frågor och hur det läggs upp, säger den före detta socialdemokraten Per Jörgensen till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista