Läsplattor kan komma att ersätta pappersdokument för landstingspolitikern i Västmanand. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
LANDSTINGET

Läsplattor kan ersätta landstingspolitikernas pappersbuntar

Idag har har landstingsfullmäktige i Västmanland sammanträde. Politikerna har en hel del att prata om och besluta. Det betyder att det blir mycket papper att bära runt i portföljerna, men kanske kommer politikerna i landstingsfullmäktige snart att få handlingarna digitalt i stället för på papper.

Bara dagens föredragningslista, där ärendena listas, är på 19 sidor. Till den finns 38 bilagor, varav flera är på många sidor. Dessutom finns en del kompletterande handlingar.

Men kanske blir det ändring snart. Folkpartisten Ida Lind har nämligen föreslagit att man ska underöka möjligheten och lönsamheten med att ersätta pappershanteringen med en läsplatta för de ledamöter i landstingsfullmäktige som vill det.

Landstingsstyrelsen är positiv till förslaget, men anser att lösningen i så fall ska omfatta alla fullmäktigeledamöter.

Man menar att en lösning med delvis fortsatta pappersutskick inte ger samma besparing och innebär en onödig miljöpåverkan, och att det medför onödigt administrativt krångel när samma handlingar ska hanteras på två olika sätt.

Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige säger ja till motionen, och att man alltså gör en undersökning av förutsättningarna för en övergång till elektronisk hantering av handlingar.

Så snart kanske landstingspolitikerna slipper att pappersvändande.

Landstingfullmäktige väntas besluta i frågan på onsdagens sammanträde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista