The Hives på scen i Fagersta. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio

Fagerstabandet The Hives överklagar miljondom

2:55 min

The Hives från Fagersta överklagar domen i Lunds tingsrätt som tvingar dem att betala tillbaka omkring 18 miljoner kronor till bandet The Cardigans.

The Hives ska betala över 18 miljoner kronor till The Cardigans och dessutom stå för rättegångskostnaderna på drygt fem miljoner.

I en komplicerad lånekarusell orkestrerad av Tambourine Studios har pengar valsat mellan olika artister.

-- Den här processen har varit mycket större än bara målet mellan dem och Cardigans. Det här har pågått i fem års tid sedan de (The Hives, reds anm.) såg att någonting inte stod rätt till med deras bokföring. Det har varit en stor process och en oerhört tung process för dem, säger bandets advokat Monica Crusner.

The Hives advokat hyser gott hopp om att domen kan rivas upp i hovrätten, eftersom tingsrätten i domen hävdar att Tambourine Studios inte haft rätt att låna pengar från de andra banden i The Hives namn.

-- Sedan kommer domstolen till fel slutsats, menar The Hives. Rätten menar att även om det inte har funnits någon fullmakt har man haft nytta av pengarna. Det bestrider The Hives, för pengar har vandrat runt mellan samtliga bands konton på Tambourine, säger Monica Crusner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista