Klädbytardag på Växhuset i Västerås. Cecilia Cedervall från naturskyddsföreningen har med sig en vintageklänning, en kofta och en festklänning att byta med. Ninni Udén får prova. Foto: Ninni Udén och Cecilia Cedervall.
Natur & Miljö

Naturskyddsföreningen fixar klädbytardag på Växhuset i Västerås för fjärde året

10 min

På lördag är det klädbytardag på Växhuset i Västerås. Idén är enkel, att man lämnar in fem plagg på förmiddagen och att man får en biljett att byta mot "nya" kläder på eftermiddagen.

– Det är fjärde året vi arrangerar detta och det görs över hela Sverige. Evenemanget har växt för varje år, och den här gången är det nästan 90 orter i landet som ordnar en klädbytardag, berättar Cecilia Cedervall som sitter i styrelsen för Naturskyddföreningen.

Syftet med dagen är att sätta fokus på miljö och konsumtion. Den konsumtion vi har i dag kräver en stor produktion av tyg som i sin tur påverkar miljön.

– Det ställer till med jättemycket miljöproblem runt om i världen, berättar Cecilia. Allt detta tyg som ska produceras, det går åt väldigt mycket vatten, kemikalier, gifter och koldioxidutsläpp för att göra tyg. Genom att byta med varandra och köpa begnagnat så sparar vi mycket för miljön.

På lördag eftermiddag slår portarna till Växhuset upp igen och besökarna kan då leta bland det som lämnats in och "betala" för de "nya" kläder med sin biljett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista