1 av 2
Violet Eriksson i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio
2 av 2
Klicka för grafik
Arbetsmarknad

Kommunananställda köps ut för några månadslöner

2:01 min

Det har blivit vanligare att anställda i kommunerna köps ut, mot ett engångsbelopp på ett antal månadslöner. Många är lågavlönade kvinnor som har jobbat länge. Violet Eriksson fick sluta för ett par år sedan när hennes arbetsplats i Västerås stad omorganiserades, och hon är inte nöjd.

- Det tycker jag inte om, jag tycker att det var dåligt. Har jag jobbat i 37 år tycker jag att man hade kunnat hitta något jobb som hade varit lämpligt åt mig, säger Violet Eriksson.

- Jag blir ledsen varenda gång jag tänker på det, mycket ledsen. Jag tycker det är så tråkigt för jag ville inte sluta jobba, jag kände att jag hade mer att ge..

Violet Eriksson hade problem med ett knä och fick sluta vid en omorganisation. Flera av hennes kollegor fick andra anställningar, men hon tycker inte att kommunen ansträngde sig tillräckligt i hennes fall, hon fick sluta med sex månadslöner, efter att ha jobbat i kommunen i 37 år inom vård och omsorg, och nu går hon på a-kassa.

En stickprovsundersökning som Sveriges Radio gjort visar att antalet personer som slutar sin anställning på det här sättet, har mer än tredubblats om man jämför år 2002 med 2012. Exempelvis ökade antalet i Västerås under den här perioden från 12 personer år 2002 till 42 personer förra året.

Sveriges Radio har fått uppgifter från sammanlagt nära 100 kommuner runtom i landet, nästan alla använder sig av sådana här uppgörelser om engångsbelopp när en del anställda slutar.

Av kommunerna i undersökningen är det 40 stycken som har kunnat redovisa siffror både för 2002 och 2012, och i de kommunerna mer än tredubblades antalet personer som fått den här typen av uppgörelse mellan 2002 och 2012.

Enligt Kristina Olström, förhandlingschef på Västerås Stad, väljer man sådana här individuella uppgörelser för att man bedömer att det i de här fallen är den lösning som i slutänden kostar minst för Västerås Stad.

Det kan finnas flera orsaker till att anställda får sådana här uppgörelser; personliga skäl, omorganisationer, men Kristina Olström tror att ett tuffare arbetsklimat också kan vara en anledning till de senaste årens ökning.

- Det är ett tuffare arbetsklimat helt enkelt i Sverige numera, än vad det var för 20-25 år sedan. Då hade vi lite mer råd att personer kanske inte presterade fullt ut och vi kunde ändå sysselsätta dem och ha dem kvar hos oss, säger Kristina Olström.

- Numer finns inte den ekonomiska möjligheten och personer som liksom inte presterar på 100 procent, kanske blir sjuka eller på något annat sätt konstaterar vi att våra vägar behöver skiljas åt och då kan en sådan här lösning vara den möjliga, säger Kristina Olström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista