1 av 2
Sjukfrånvaron var en av frågorna som landstingsfullmäktige tog upp på sitt möte i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 2
Landstingsrådet Kenneth Östberg (S) säger att tidiga åtgärder är viktiga för att minska sjukfrånvaron. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Sjukfrånvaron

Allt fler av landstingets anställda sjukskrivna

"Viktigt med tidiga åtgärder vid sjukdom"
1:43 min

Sjukfrånvaron bland de anställda i landstinget ökar och det är bland de över 50 år som sjukskrivningarna ökar mest. Från landstingets sida tar man frågan på allvar, säger Kenneth Östberg (S) landstingsråd.

Sjukfrånvaron var också något som debatterades av politikerna under landstingsfullmäktige i Västerås i dag.

– I år ser vi en liten ökning istället för en önskad minskning på en procent som vi har i nuvarande landstingsplan. Det vi gör när det gäller åtgärder, är att vi är noga med diskussioner med chefer att vi ska ha tidiga åtgärder vid sjukdom. Så att man får hjälp och stöd så tidiga åtgärder är viktigt, säger Kenneth Östberg.

Efter några år av minskad sjukfrånvaro så började sjukfrånvaron under förra året att öka och det trots att man har som mål att sjukfrånvaron ska minska. 2011 var den totala sjukfrånvaron i landstinget 5,3 procent och under 2012 hade frånvaron ökat till 5,5 procent.

Det är bland annat bland kvinnor över 50 år som man ser att sjukskrivningarna ökat, men även bland män ökar sjukfrånvaron och just nu pågår en rad åtgärder för att inte sjukfrånvaron bland landstingets 6 177 anställda ska öka ännu mer, det säger Lena Tell personaldirektör:

– Det som man vet när det gäller kortidssjukfrånvaron är att om vi inte får stopp på det, så är det en risk att de övergår till långtidssjukskrivningar.

Den totala sjukfrånvaron bland de över 50 år ökade till 6,2 procent under 2012 och det jämfört med 5,8 procent under 2011. När det gäller långtidssjukskrivningarna så låg de på samma nivå som tidigare.

Det finns avdelningar inom landstinget där sjukfrånvaron är högre än på andra avdelningar men vilka det är vill inte Lena Tell peka ut:

– Det är några arbetsplatser som har hög sjukfrånvaro och där gör vi djupdykningar för att se vilka åtgärder vi kan vidta. Samtidigt har vi några arbetsplatser där vi vet att det fungerar väldigt väl och låg sjukfrånvaro. Viktigt att se vilka slutsatser vi kan dra och hur vi kan lösa det här, säger Lena Tell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".