1 av 2
2 av 2
Polisen griper apotekstjuvar / Foto: David Lökken
Västerås

Polisen berättar varför man rammar tjuvarnas bil

Polisen: Enda utvägen att hindra narkotikapåverkad förare
6:25 min

Polisen stoppade de misstänkta tjuvarnas flyktbil genom att köra rakt in i deras bil - två gånger, efter att de gjort inbrott i ett apotek på Skallberget i Västerås. Det var enda utvägen för att hindra att en narkotikapåverkad förare gav sig ut i trafiken, menar polisens operative chef Per Ågren. Gör som justitieminister Beatrice Ask: Se filmen med polisrammningen här nedanför.

Det var en ensam polis i den bil som stoppade de misstänkta genom att köra mot bilen och stoppa dem mot en husvägg. Polisbilen körde först fram och knuffade till tjuvarnas bil, sedan med högre fart och rammade bilen så att den for iväg en bra bit och stannade mot husväggen.

– Helt klart en ovanlig händelse men det fanns uppenbara skäl till att polisen gjorde så här, säger Per Ågren som är operativ chef vid polisen i Västmanland.

Enligt Per Ågren så var de två männen igenkända av polisen sedan tidigare. Männen är narkotika- och läkemedelsberoende och har tidigare gjort inbrott på just apotek och stulit mediciner.

– Det uppenbara syftet är ju att förhindra att man som narkotikapåverkad förare ska komma ut i trafiken, med risk för att det då ska bli oöverstigliga konsekvenser, helt enkelt oskyldigt dödade i trafiken, säger Per Ågren 

Ingen av de två männen i bilen ska ha skadats vid påkörningen, däremot hade en av männen skurit sig på en glasruta vid inbrottet.

Filmen när den ensamma polisen rammar en bil för att få stopp på två misstänka apotekstjuvar i Västerås, har setts av tusentals personer på vår Facebooksida och debatten om ingripandet pågår för fullt där. Nu ger sig också justitieminister Beatrice Ask in i debatten.

– Jag undrar direkt vad är det som ligger bakom. Sen har jag i efterhand förstått att det handlar om ett apoteksinbrott det handlar om förmodligen väldigt påverkade personer och då kan man ganska enkelt dra slutsatsen att det är väldigt viktigt att de inte kommer vidare, säger Beatrice Ask.

Justitieministern vill däremot inte kommentera hur själva ingripandet när polisbilen två gånger prejar bilen gick till. Det är något för polisen säger hon. Däremot säger hon att det troligtvis är bra att så många är intresserade av den här filmen.

– Jag tror det är bra generellt att människor kan se hur polisen arbetar och att de kan fundera över de villkor som polisen har när de ska ingripa.

Det var en privatperson som tog den mycket uppmärksammade filmen. David Lökken, boende i området vaknade av att det bankade utanför fönstret.

– Jag såg två killar slå in rutan på apoteket och en bil stod precis utanför dörren. Sen klev de in lugnt och metodiskt och efter en stund kom den ena killen tillbaka och satte sig i bilen.

David plockade genast fram mobiltelefonen och började filma.

– Efter en stund kom även den andra killen ut och satte sig i bilen men då kom polisen och rammade tjuvarnas bil och de kunde gripas.

nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".