Elev vid skolbänk / Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Skolan

Många lediga lärartjänster i Västmanland

"Lärare lider väldigt mycket"
1:42 min

Just nu finns det över 100 lediga lärarjobb att söka här i Västmanland. Men läraryrket är omdiskuterat, och i mångas ögon nere i en svacka när det gäller bland annat löner och status. Emmy Wetterblad, styrelseledamot i Lärarförbundet i Västerås och ansvarig för grundskolefrågor, tror att det påverkar nyrekryteringen.

– Vem vill hela tiden utsätta sig för den här granskningen och de långa arbetsdagarna och det har blivit så tungt kring läraryrket de senaste åren med alla pålagor ovanifrån. Det är klart att man tvekar när man står i ett yrkesval och då väljer man ju inte ett sådant yrke, säger Emmy Wetterblad.

Men hon slår också ett slag för läraryrket.

– Det är ju ett underbart arbete när du får jobba med det du är utbildad för, att förmedla kunskap och tända nyfikenheten hos eleverna och då är lärarjobbet underbart. Men i dag är mycket av förutsättningarna runt omkring att få vara den där bra pedagogen och den där läraren, den finns inte längre.

Så medierapporteringen om läraryrket stämmer alltså?

– Mycket i dag är korrekt, tyvärr.

Vem lider mest av det här?

– Lärarna lider väldigt mycket, men den nya generationen av elever drabbas ju också av detta som inte får det de ska kunna på grund av utslitna lärare, säger Emma Wetterblad.

Det finns alltså över hundra lediga lärarjobb lokalt just nu. Vad betyder det för hur det ser ut på alla dessa skolor?

– Det kanske svårt att få behörigt folk och lärarlegitimationen har ju också begränsat vad som är en behörig lärare eller inte. Men just nu är det ju fokus på det här negativa, och det tror jag påverkar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".