Robert Lindstedt bloggare från Norberg, Fredrik Wass initiativtagare till blogg100 och pensionärbloggare Örjan Widmark från Västerås. Foto: Ninni Udén.
Blogg & skrivande

Västmanlänningar antog utmaningen #Blogg100 att skriva varje dag i hundra dagar

För drygt 100 dagar sedan, den 23 januari i år, gick journalisten och entreprenören inom digitala medier Fredrik Wass ut i sociala medier och meddelade att han tänkte blogga i 100 dagar. Robert Lindstedt från Norberg och Örjan Widmark från Västerås hakade tillsammans med 600 andra bloggare på utmaningen Blogg100.

– Jag antog utmaningen för att jag skrev en del som tonåring men kom av mig när jag växte upp och började göra karriär, berättar Robert Lindstedt som huvudsakligen bloggat från Norberg. Jag fick ihop 57 stycken inlägg och lade allt mellan tjugo minuter till två timmar per dag på att skriva.

I måndags hölls ett event på Historiska Museet i Stockholm, som en sorts målgång för alla som deltagit i utmaningen. Där samlades ca 140 bloggare från hela landet för att summera dagarna som gått och lyssna på föreläsning och paneldebatt.

– Jag har haft bloggen öppen för kommentarer, det är jätteroligt när det blir en dialog, berättar Robert Lindstedt.

Genom att Robert Lindstedt skrev en replik på en annan bloggpost som handlade om elitsatsningar inom ungdomsidrotten som blev uppmärksammad i Dagens Nyheter ökade trafiken till hans egen blogg markant.

– Jag bor i lilla Norberg med 5600 invånare, internet och bloggosfären gör ju att jag har en helt annan tillgänglighet än vad jag hade tidigare.

Västeråsaren Örjan Widmark fanns också på plats. Han började blogga när han blev pensionär.

– När man är pensionär har man ju inte så mycket kontakt med arbetskamrater, här får man ju träffa lite andra bloggare, säger Örjan Widmark. Jag började blogga för fem år sedan, och eftersom jag har en bakgrund inom dataverksamheten så det är roligt att hänga med.

Fredrik Wass som är initiativtagare till utmaningen gjorde samma sak förra året, gick ut med att han tänkte blogga i hundra dagar. Då var det 20 personer som hängde på utmaningen. I år var det ungefär 600 personer som registrerade sig för Blogg100.

– Genom att hela tiden vara igång och skriva, samla tankar eller göra reflektioner så skapas någonting som gör att det bli bättre kvalitét på inläggen, säger Fredrik Wass. Om du skriver tio inlägg tio dagar i rad kommer två de inläggen vara riktigt, riktigt bra.

Eventet på Historiska muséet bjöd på paneldebatt med journalister, bloggare, författare och experter inom digital kommunikation där man konstaterade att bloggen varit drivkraften till den transparens vi ser i Sverige idag. Det till skillnad från slutna länder där man kan bli dödad eller fängslad för det man skriver på sin blogg.

– Vi ska nog inte ta yttrandefriheten för given, därför är det så intressant att titta på andra länder, diktaturer där den inte alls är given, säger Fredrik Wass. Det är intressant att lägga det ljuset på det vi gör när vi bloggar och tänka att vi faktiskt är del av någonting större. Vi är en del av en rörelse och en kraft som är väldigt stark och präglar hela samhället just nu där alla medborgare på alla nivåer i samhället har möjlighet att uttrycka vår röst och delvis ta plats i det offentliga rummet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".