Ny utbildning ska rädda gammal kunskap

Konsten att bevara och vårda Sveriges historiska vattenvägar - kanalerna - håller på att gå förlorad. Men nu ska man råda bot på det, genom en ny utbildning med säte i Västerås.

I Västerås startar till hösten startar en ny så kallad Kvalificerad Yrkesutbildning (KY) i byggnadsvård. Det blev klart i veckan.

Temat för utbildningen är ”Vattenvägar”.

- Det handlar mycket om vatten. Det handlar om kanaler, kajer, dammar, översvämningsrisker, säger Bertil Bertilsson i ”Nätverket för byggnadsvård i Västmanland”.

- Vi har ett ansvar att bevara våra historiska kanaler. Den kunskapen håller på att försvinna.

Det krävs att man använder gamla metoder och material. Att till exempel använda betong är inte en bra lösning, enligt Bertil Bertilsson.

Utbildningen startar i september i år, och sköts av Nätverket för byggnadsvård i Västmanland, som huserar i Johannisbergs Herrgård utanför Västerås. Där kommer också den teoretiska utbildningen att hålla till.

De tjugo eleverna kommer att få de praktiska kunskaperna på plats vid kanaler runt om i landet, exempelvis vid  Strömsholms kanal i Västmanlands län.

VD:n för Strömsholms kanalbolag, Rolf Hansson, tror att kanalbolaget kommer att kunna dra nytta av den nya utbilningen.

- Framför allt betyder det mycket för kanalen. Det viktiga är att återskapa den här yrkeskompetensen, säger Rolf Hansson till P4 Västmanland.