Ishockey

Per Bäckman lämnar tränarjobbet efter 35 år

7:21 min

Under 35 år har västeråsaren Per Bäckman med rötterna i Surahammar arbetat inom ishockeyn som tränare. Men häromdagen så tog det slut då han gjorde sin sista match som förbundskapten för Danmark i förlustmatchen mot Tre Kronor.

– Åldern börjar ta ut sin rätt och jag har väl sett alla ishallar i Sverige och varit på alla nivåer från tv-pucken upp till elitserien och nu internationellt så jag har fått varit med om det mesta, säger Per Bäckman.

Snart 63-årige Pelle Bäckman har betat av nio klubbar under sin karriär som tränare. Bland annat blev det SM-guld med AIK och Färjestad och fyra säsonger i VIK Hockey.

Det senast uppdraget var som dansk förbundskapten har han nu valt att lämna mycket på grund av besvikelsen då de inte kvalificerade sig för OS i Sotji.

Men trots det så blev han rejält hyllad i sin sista match och för att poängtera hans betydelse för dansk hockey så hade de ordnat så att han som coach blev utsedd till matchens lirare mot Sverige.

– Jag blev chockad måste jag erkänna. Det var inte så lång till en tår, största ögonblicket i min karriär. Det var inte så långt till en tår.

Men även om han nu ska ta det lugnt så är det ingen pension som det handlar om.

– Nej, inte så att jag ska sitta på en bänk och mata duvorna. Jag får väl börja blogga och twittra som alla gör. Jag har mycket idéer.