Kritik mot kommunal IT-satsning i Västerås skolor

Västerås stads storsatsning på IT-tekniken på de kommunala skolorna har inneburit kaos för elever och lärare. Dataproblemen har lett till att eleverna inte fått undervisning och riskerar bli utan betyg. Dessutom har stressen över att datasupporten inte fungerat lett till hård press för lärarna.

Medialinjen vid Wenströmska gymnasiet har drabbats hårt av datastrulet. Esko Hellstörm är bildlärare på Medialinjen och för hans del har strulet inneburit att han har varit tvungen att sjukskriva sig. Det var för ett och ett halvt år sedan som problemen började efter att Konslut och service började sköta datasupporten centralt för de olika skolorna. Och för mediautbildningen vid Wenströmska gymnasiet var det här en katastrof.

- Det har ju inte blivit något bättre snarare tvärtom. Foto har ju haft flera krismöten under hösten för den digitala tekniken ha ju inte fungerat på ett och ett halvt år för dem heller, likadant som multimedia inte har fungerat för mig på ett och ett halvt år. säger Esko Hellström.

Enligt Esko har Västerås Stad känt till problemen hela tiden men ingen har velat prata öppet om dem. Delvis för att man har varit rädd för att de kommunala skolorna skulle få dåligt rykte och förlora elver, säger Esko Hällström, som bett om hjälp både av Wenströmskas rektorer och politiker i utbildningsnämnden.

-Från skollednigen säger de att du får bara acceptera. Så här är det nu. Det är politiskt beslut och vi kan inte göra något åt det, berätta Esko Hällström. Nu har systemet börjat fungera lite bättre men för Esko Hällström är inte problemen över. Kursen som slutade redan i oktober förra åter har inte kunnat betygsättas eftersom kursen inte har kunnat genomföras på grund av datastrul och att elevarbeten utraderats. Trots det här har skolledningen uppmanat Esko att sätta betyg men Esko undrar hur eftersom elverna har ju inte kunnat gå hela kursen.

-Helt vansinne, så kommenterar Esko Hellström, bildlärade på Medialinjen vid Wenströmska gymnasiet, skollednigens uppmaning.