Facken i Norbergs kommun på krigsstigen

När kommunstyrelsen i Norberg tog beslutet att minska förvaltningarnas budgetramar för i år med fem miljoner kronor, presenterades beslutet först i massmedia. Fackförbunden är upprörda över att inte de fick informationen först.

Förvaltningarna i Norbergs kommun har det svårt ekonomiskt, och de sex fackliga organisationerna med medlemmar inom den kommunala verksamheten är på krigsstigen.

För när kommunstyrelsen tog beslutet att minska förvaltningarnas budgetramar för i år med fem miljoner, presenterades beslutet först i massmedia och inte för facken.

Anita Pettersson representerar Kommunalarbetarförbundet, som är den största fackliga organisationen, och hon är upprörd över hur kommunledningen behandlat sin personal.

När den nya budgetsituationen stod klar för de anställda var det många som grät. Att informera massmedia före facken och personalen är under all kritik, säger hon.

Anita Pettersson oroas kanske mest för den verksamhet som socialförvaltningen, med bland annat äldreomsorgen, har framför sig. Där kommer sparbetingen att innebära att kanske drygt 20 anställda måste gå. Här backas den fackliga kritiken också upp av pensionärsorganisationerna som den senaste veckan agerat mot besparingskraven.

I dag måndag ska kommunfullmäktige diskutera problemen med att få kommunens ekonomi i balans.