Solcellspark vid E 18. Bildmontage från Mälarenergi.

Jätteanläggning för solel ska byggas vid E18 utanför Västerås

1:42 min

Nordens största solcellspark kommer i sommar att börja byggas vid E18 strax öster om Västerås. Det är företaget Kraftpojkarna som står för byggnationen i samarbete med det kommunala bolaget Mälarenergi.

– Solcellsparken lär bli den största i Norden, säger Jan Andhagen, vice vd på Mälarenergi.

– Det kommer att vara spännande att se hur det ser ut varje gång man passerar, vilken ställning de står i, för det kommer att likna ett fält med solrosor som vänder sig efter solen hela tiden, säger han.

Precis vid E18 strax öster om Västerås ska 100 solföljare, fyrkantiga plattor på vardera 70 kvadratmeter, sättas upp utefter en sträcka på en kilometer.

Anläggningen tros producera 1,2 miljoner kilowatt-timmar per år. Det motsvarar ungefär årsförbrukningen för 400 lägenheter.

Företaget Kraftpojkarna står för byggnationen och investerar omkring 20 miljoner och Mälarenergi förbinder sig att köpa all el som anläggningen producerar i 15 år framöver. Elpriset förhandlas fram mellan parterna.

– Det är vi tillsammans. Vi måste ju känna att det är rimligt för båda parter, annars blir det ju ingen affär. Tanken från Mälarenergis sida är ju att sälja den här elen vidare till både företag och privatpersoner.

Trafikverket har godkänt solcellsanläggningen. Den tros inte störa trafiken och Jan Andhagen tror inte att närheten till motorvägen kommer att smutsa ner solföljarna.

– Jag tror ju att man inte kommer att behöva göra rent dem. Kraftpojkarna har skissat på att kanske svabba av dem en gång om året men regnet gör sitt jobb, så det blir ytterst liten effektnedsättning, säger Jan Andhagen.

Solcellsparken ska börja byggas i mitten av juli och vara klar någon gång i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista