De flesta hyresförhandlingar klara

Alla hyresförhandlingar för allmännyttan i länet, utom i Surahammar och för Mimer i Västerås, är klara.

Det senare lär dröja eftersom Mimer och Hyresgästföreningen, som vi tidigare rapporterat, inte kan komma överens. Mimer har krävt 3,6 procent från 1 mars, men i resten av länets kommuner kommer hyrorna att höjas med i genomsnitt 2 procent i år.

- Vi hade gärna sett lägre höjningar, men man får ge och ta för att kunna nå överenskommelser. Ett problem på flera ställen är att du har haft kraftiga höjningar av kommunala taxor, säger Hans-Göran Lång, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen kommer att fortsätta verka för att kommunerna ska hålla nere taxorna, exempelvis i Arboga, tillägger Hans-Göran Lång.

En normalstor trea kostar nu som mest i länet i Hallstahammar, ungefär 800 kronor per kvadratmeter, och minst i Kolsva, drygt 600 kronor per kvadratmeter.

Hyresförhandlingar pågår alltså fortsatt i Surahammar och har strandat för Mimer i Västerås, men i resten av länet är förhandlingarna alltså klara. Höjningen blir alltså i snitt 2 procent i år. Förhandlingarna för Mimer har nu gått vidare till Hyresmarknadskommittén i Stockholm, men enligt Hans-Göran Lång har Hyresgästföreningen lagt ett förslag till konstruktiv lösning.

– Jag kan väl säga så pass, utan att precisera vårt bud, men vi är långt i från varandra.