Teaterkonserten "Tills döden skiljer oss" i regi av Moqi Trolin, repeteras på Västmanlands Teater. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Västmanlands Teater drar upp ridån inför hösten

"Finns det en teater fortfarande?"
2:03 min

Västmanlands Teater kämpar för att hitta publik och vända bilden av teatern, som tidigare år präglats av turbulens och uppsägningar av personal. I dag presenterade Västmanlands Teater några av höstens uppsättningar.

I september har teaterkonserten "Tills döden skiljer oss" premiär på Västmanlands teater, en anorlunda föreställning med mycket sång och musik, där ingen av skådespelarna har några talade repliker. Men det är ingen musikal, regissören Moqi Trolin berättar att den här typen av föreställning uppstod som en reaktion mot musikaler.

– I Danmark, det var -94 den första teaterkonserten kom och då var det en känsla av att det bara fanns en sorts musikföreställning, det var att man skulle göra just på det här sättet med text och musiken användes bara för att förstärka en känsla som redan fanns i scenen och det var liksom det man vände sig lite emot, säger Moqi Trolin.

Teaterchefen Kajas Giertz summerade vid en pressträff idag också teatervåren, där man haft sammanlagt 140 föreställningar, 67 procent fler än våren 2012, med allt från större uppsättningar till föreställningar i skolor.

Också publiken har ökat, under våren 2013 hade teatern 11 827 besökare, en ökning med 87 procent jämfört med våren innan. Men det är svårt att med de här siffrorna få något klart begrepp om hur pass fullt det varit i salongen på de olika föreställningarna, och Kajsa Giertz vet inte exakt hur många av de här som är betalande besökare, en del gratisbiljetter finns med i den här statistiken.

För några år sedan var det uppsägningar och turbulens på teatern, och frågan är hur stämningen är där nu?

– Den feedback jag får från personalen är att det är väldigt mycket förändringar och för alla människor så är det ovissa alltid lite slitsamt innan man vet vilka roller man har i det nya. Jag skulle säga att vi idag vet mycket, mycket mer om det än vad vi gjorde för ett halvår sedan och enormt mycket mer än vi gjorde för ett år sedan. Min bild är att vi har en bra arbetsmiljö här på teatern, säger Kajsa Giertz.

Andreas Kullberg, skådespelare och musiker på Västmanlands teater, ska vara med i uppsättningen "Tills döden skiljer oss" i höst. Han säger så här om stämningen på teatern:

– Vad ska man säga? Vi håller på med den föreställningen nu vilket är extremt kul, jag skulle säga att stämningen är god.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".