Mer pengar till vuxenpsykiatrin i Västmanland

"Vi gör en gemensam vårdplan"
2:18 min

Landstinget Västmanland skjuter till 10 miljoner kronor årligen till vuxenpsykiatrin i ökade anslag. En del av pengarna ska gå till en särskild mottagning för personer som ligger i riskzonen för att begå brott och dömas till rättspsykiatrisk vård.

Satsningen är ett samarbete mellan flera olika aktörer.

– Det vi vill göra här är att skapa en integrerad mottagning där alla våra huvudmän finns och där vi sitter ner tillsammans och diskuterar den enskilda klienten, säger Robert Olsson, chef för Beroendecentrum Västmanland.

-- Tillsammans gör vi en gemensam vårdplan för den här personen, en handlingsplan där vi kan avlasta övriga organisationer och säga att "nu går du hit, här är dina kontakter", säger Robert Olsson.

"Treklövern" är ett samarbete mellan Beroendecentrum Västmanland, rättspsykiatrin, kriminalvården och kommunernas socialtjänst, och ska vara igång i september.

Till en början riktas verksamheten till en handfull personer, men verksamheten kan komma att växa.

Behovet av psykiatrisk vård är stort och ökar för den här gruppen, menar Robert Olsson.

– Man är utagerande, kanske rent av farlig och har begått våldsbrott, har begått andra typer av brott och man klarar inte av det.

– Det här är en grupp som är svår att ta hand om själv, säger Robert Olsson till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".