Gunnar Henriksson, brandingenjör Mälardalens Brand & Räddningsförbund framför datorn som aktiverar larmtyfonerna. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio
Västerås

Mänskliga faktorn bakom uteblivet larmprov

"Den som skulle prova glömde bort tiden"
3:17 min

Igår skulle signalen viktigt meddelande ha ljudit över länet. Men i Västerås, Hallstahammar och Surahammar kom ingen signal. Orsaken var den mänskliga faktorn.

Som sig bör den första måndagen varje nytt kvartal så var det igår dags att prova signalen "Viktigt Meddelande till Allmänheten" (VMA). Men i Västerås och trakterna närmast runt stan så ljöd ingen signal alls. Anledningen var att det brandbefäl som ansvarade för provet helt enkelt glömde bort det.

Gunnar Henriksson är brandingenjör på Mälardalens Brand & Räddningsförbund och han tycker inte att det uteblivna larmprovet gör så mycket.

– Det är inte så jätteallvarligt, vi har aldrig behövt använda dom i skarpt läge. Nu har vi efter händelsen igår infört en automatisk övervakning i vår larmdator så att befälet får en sökning en kvart innan provet ska göras.

För att aktivera ett VMA så går brandbefälet till en specifik dator som styr tyfonerna i Västerås-området. Där vrider man en nyckel och trycker på en knapp för att köra igång testet. Man kan välja att köra alla tyfoner, eller några enskilda beroende på om det är ett test, eller en större alternativt mindre händelse. Men även om man igår glömde brot att prova signalen så ser Gunnar Henriksson ingen risk för att man i ett skarpt läge skulle missa signalen.

– Vid en skarp händelse får befälet ett larm och då befinner han sig här i stabsrummet och kan dra larmet. Vi kan också be SOS Alarms personal i rummet intill att dra ett VMA direkt från deras teknik.

Till datorn som styr larmtyfonerna finns en skärm där man kan se alla tyfoners placering, men också se om de är i drift och fungerar. Om någon av tyfonerna tappar kontakten med larmdatorn skickas en felsignal och räddningstjänsten skickar ut en tekniker för att åtgära den felande tutan.

Många västeråsare blev fundersamma när larmet uteblev igår, men att dra det i efterhand var aldrig något alternativ enligt Gunnar Henriksson.

– Skulle vi prova dom fem minuter senare när befälet kom på det så hade det räknas som ett skarpt larm och det får vi inte. Det är precis klockan tre som gäller, annars får vi inte dra larmprovet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".