Namnlistan över saknade och avlidna i Asien offentlig

Sveriges Radio väljer att publicera listan över saknade och döda i flodvågskatastrofen i Asien, trots att Rikskriminalpolisen betonar att listan inte kan anses som fullständig eller slutgiltig.

Så här motiverar P4 Västmanlands ansvarige utgivare, Malte Lind, beslutet att publicera:

”Vi ville tidigt få möjlighet att publicera namnen på de saknade, precis som man gjorde till exempel i Norge. På det sättet skulle vi kunnat ge allmänheten möjlighet att hjälpa till och skapa klarhet i vilka som verkligen saknades efter katastrofen och därmed lindra den oro som alla delade. Idag publicerar vi av samma skäl, även om osäkerheten om vilka som saknas är mindre. Samtidigt är det en del av den sorg och saknad många berörs av efter katastrofen.”

Saknade från Västmanland:

Heby:
Rolf Thomas Eriksson 52 år
Västerås:
Matilda Elisabet Fallgren 16 år
Airi Annikki Hemmi 58 år
Reino Olavi Hemmi 58 år
Filip Karl Arne Johansson 7 år
Frida Karin Maria Johansson 11 år
Hans Karl-Erik Johansson 44 år
Erik Ove Peter Österlund 43 år

Namnen på samtliga saknade efter katastrofen finns på: http://sverigesradio.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=556004

Ulf Palm, informationsansvarig hos polisen i Västmanland, tror att det kan få positiva konsekvenser att Rikskriminalpolisen nu offentliggjort namnen på de personer från Sverige som saknas efter tsunamikatastrofen i Asien.

- Det som kan hända är att vi snabbare kan få felaktigheter rättade. Att namn som finns på listan visar sig vara folk som har kommit hem och inte har tänkt på att meddela polisen att de har kommit hem och därför har stått på listan över saknade. Det säger Ulf Palm som är informationsansvarig vid polisen i Västmanland.

Tidigt i januari offentliggjorde Danmark, Finland och Norge sina listor och antalet saknade minskade då snabbt. Även i Sverige diskuterades då om att då göra samma sak.

- Men den tolkning som gjordes av Rikspolisstyrelsen var att med vår sekretesslagstiftning fanns det ingen möjlighet att lämna ut namnen. Det beslutet överklagades och nu har regeringsrätten sagt att man visst kan göra så, menar Ulf Palm.