Foto: Maria Edlund/Sveriges Radio.

Remisstvånget till akuten tas bort

"Väldigt vanligt ute i Europa"
1:27 min

Kravet på remiss till akuten ska tas bort. Det är den styrande majoriteten i landstinget Västmanland – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – som står bakom förslaget. Samtidigt skapas en ny jourcentral inom primärvården på sjukhusområdet i Västerås.

Som det är nu måste patienter ha remiss till akuten om det inte rör sig om allvarliga olyckor eller sjukdomstillstånd.

I samband med att remisskravet tas bort kommer landstinget att skapa en akutmottagning inom primärvården på sjukhusområdet i Västerås, för dem som inte är i behov av sjukhusvård, utan kan tas om hand på en vårdcentral.

Primärvårdsakuten ska upphandlas, men enligt de rödgröna ska landstinget ställa krav på att verksamheten ska drivas av en icke vinstdriven aktör.

– Det är, mig veterligen, första gången ett landsting testar den här typen av upphandling, säger Juha Rundgren, landstingsråd för Vänsterpartiet.

Ni går lite i bräschen för det alltså?

– Ja, det ser ut att bli så och personligen har jag inget emot det. Det är ju fullt möjligt att ha icke vinstdrivande verksamhet i välfärden. Det finns ju många som gärna vill säga att "men det är väl inte möjligt" men så är det ju inte. Det här är väldigt vanligt ute i Europa, det är vi i Sverige som är undantaget, säger Juha Rundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".