1 av 2
Dag Andersson, Lars Bethke och Anders Larsson. Foto: Ninni Udén/SR
2 av 2
Dag Andersson, Lars Bethke, Anders Larsson och Kajsa Giertz. Foto: Ninni Udén/SR
Västmanlands teater

Skippin´ through the graveyard med himlen som tak

Bastard produktion i samarbete med Västmanlands teater ger två föreställningar av Skippin´ through the graveyard under bar himmel, på gräset mitt emot teatern.

– Det kommer att bli annorlunda, det är en helt annan typ av intimitet när man spelar inomhus. Nu har vi ju bilar, fåglar och vattenfontäner, massor av saker att spela med, berättar skådespelare Lars Bethke.

Skipin´ through the graveyard handlar om vårat kristna arv och är baserad på 12 bluegrass- och gospellåtar. Föreställningen hade urpremiär i Västerås i mars och har sedan dess varit ute på turné.  Att den nu spelas utomhus ger ytterligare en dimmension. Det mesta är sig likt förutom att några scener är förändrade. Dessutom har skådespelarna blivit mer säkra i sina respektive roller och i föreställningen som helhet gör att pjäsen kan upplevas lite annorlunda idag.

– Den har stuckit iväg lite på vissa ställen. Det är vissa bitar som är improvisation som är ganska stökiga och vilda på något sätt och de har väl blivit snäppet vildare kan man säga, men den är mer underhållande nu än vad den var på premiären, säger skådespelare Dan Andersson.

Responsen från publiken har varit olika. En del ser pjäsen som väldigt mörk medan andra ser det komiska i den. Dessutom har ensemblen mött liknande respons från troende och ateister som båda ser vikten av att ha en riktning i livet, något att förhålla sig till.

– Sökande efter det magiska, vi vill ha det, något som är större än oss själva. Det är där grunden till religion finns, vi vill ha en ledstjärna men även uppleva något större, säger Dan Andersson.

Utomhusteater är populärt och i Stockholm finns en gammal tradition i Stockholms Parkteater. I och med att Kajsa Giertz som är chef för Västmanlands teater tidigare var chef för just Parkteatern var inte steget långt till att testa formen även i Västmanland.

– Mitt hjärta slår för parkteater för att det vi vill med konst som är offentligt finaniserad är att vi ska sänka tröskeln. Alla ska vara välkomna och kunna uppleva scenkonst, säger Kajsa Giertz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".