Kommunfulllmäktige i Kungsör. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Oväntad vändning om nya skolan i Kungsör

"Här gjorde man en kupp"
2:25 min

Frågan om det ska byggas en rund eller fyrkantig skola för klasserna 4 till 9 i Kungsör är nu till slut avgjord. På måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige i Kungsör efter en lång debatt att inget av de två förslagen skulle antas, istället blev det oväntat Centerpartiets nyligen framlagda förslag om att bygga en 6 till 9-skola som vann.

– Det är lite förvånande, men jag är väldigt glad över det, för att det är ett bra beslut som vi har fattat ikväll. Vi kommer att bygga en fin sex till nio-skola, säger Centerpartiets Anne-Marie Andersson.

I flera timmar debatterade kommunfullmäktige i Kungsör om hur den nya skolan ska se ut. Debatten gällde främst de två alternativen för en ny skola i årskurserna 4 till 9, där Socialdemokraterna föreslagit en rund skola, medan Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna förespråkat en mer traditionell, fyrkantig, som de menar blir billigare, något Socialdemokraterna inte håller med om.

De här två alternativen har utretts under en längre tid, arkitekter har tagit fram förslag men istället vann Centerpartiets förslag om att bygga en 6-9 skola och låta fyrorna och femmorna gå kvar i de skolor de går i idag.

Hur det förslaget, som från början bara stöddes av Centerpartiet (och så småningom av Miljöpartiet) kunde vinna, är lite knepigt och beror på hur det gick till när man röstade. Socialdemokraterna, som har ordförandeposten i fullmäktige, bestämde att deras förslag – det runda – var huvudförslaget, och det skulle ställas mot ett av de andra förslagen.

Först skulle alltså ett av de andra förslagen röstas bort, och i den omröstningen stödde Socialdemokraterna Centerpartiets förslag, och så var det fyrkantiga förslaget var utröstat.

När sedan Centerpartiets förslag ställdes mot det runda förslaget röstade alla partier utom Socialdemokraterna och en vänsterpartist för Centerpartiets förslag.

Moderaternas Stellan Lund tycker att sättet att rösta var en kupp från Socialdemokraterna, och han menar att det nu kommer att ta lång tid innan det kan bli en ny skola.

– Här gjorde man en kupp och kuppen misslyckades totalt och vi är tillbaka inte på ruta ett utan på noll igen, säger Stellan Lund. Så här sa Socialdemokraternas Pelle Strengbom:

– Vi hade inte majoritet för vårt eget förslag under några som helst omständigheter så att... ja voteringen utföll på det här viset.

Vad vill då Centerpartiet ha för typ av skola? Man skriver i förslaget att man utgår från det runda förslaget, men det verkar oklart om det blir så.

– Det kan jag inte svara på idag, men det ska vara en funktionell byggnad, en vacker byggnad och en bra byggnad, säger Anne-Marie Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".