Isak Rundblad på Kila Skola tycker att även gamla ska få ha roligt. Foto: Samuel Sillén.

Vill ha lekis för gamla i Sala

"De ska inte behöva vara hemma och ha tråkigt"
1:48 min

Sjätteklassaren Isak Rundblad från Kila skola har föreslagit att Sala kommun ska öppna ett lekis, fast för äldre människor, ett gamlis. En bra idé, tycker kommunstyrelsens ordförande i Sala.

– Bara för att de är äldre ska de inte behöva vara hemma och ha tråkigt. Man ska väl kunna ha kul även om man är gammal, säger Isak Rundblad.

– Vi var nere och intervjuade några äldre på ålderdomshemmet. Vi var där två gånger och varje gång satt de på samma plats och gjorde absolut ingenting, tillägger han.

Isak Rundblad tycker att de äldre ska få en bra plats där de kan träffas och ha trevligt, att de kanske kan få komma ut i skogen eller göra något annat de har lust med.

För att försöka göra verklighet av tankarna på ett gamlis i Sala har han lämnat in ett medborgarförslag till Sala kommun.

Kommunstyrelsen diskuterade medborgarförslaget vid sitt senaste möte och Per-Olov Rapp som är kommunstyrelsens ordförande gillar förslaget.

– Det är ett jättebra förslag. Vi har ju en del verksamhet inom äldreomsorgen där äldre träffas och umgås. Men i det här förslaget är det så att barn och ungdomar kan möta äldre, så vi är ganska positiva till det här.

Per-Olov Rapp säger att det inte just nu är aktuellt att öppna ett gamlis men att medborgarförslaget är besvarat i positiv anda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".