Arkivbild: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Medhelp får förlängt avtal om ambulansdirigering

"Vi får mer tid till en ordnad övergång"
1:37 min

Avtalet med företaget Medhelp om ambulansdirigering förlängs till mitten av november, enligt landstingsdirektör Monica Berglund. Hon säger att det är en sådan viktig samhällsfunktion så man måste ha tid på sig att ordna övergången från Medhelp till landstinget.

Medhelp har krävt mer pengar av de tre landstingen i Västmanland, Uppland och Sörmland samt region Gotland, för att fortsätta med uppdraget.

Landstingen har hittills sagt nej till det och ska därför ta över ambulansdirigeringen i egen regi.

Men fram till mitten av november har nu alla fyra landstingen gått med på Medhelps krav och kommer att betala sammanlagt tio miljoner extra för hela perioden.

Enligt Monica Berglund, landstingsdirektör i Västmanland, krä

– Vi är nöjda på båda sidor med att vi träffat en överenskommelse som gör att ambulansdirigeringen fungerar väl under en väldigt utsatt period, sommarperioden. Vi har också litet mer tid på oss att få en ordnad övergång till en annan form, säger landstingsdirektören i Västmanland, Monica Berglund.

Det privata företaget Medhelp sköter dirigeringen av ambulanser åt landstingen i Västmanland, Uppsala län, Sörmland och på Gotland. Men nyligen krävde företaget mer pengar av landstingen för att fortsätta sitt uppdrag.

Landstingen sade blankt nej till det, men då hotade Medhelp med att sluta dirigera ambulanser 19 juni. Det här gjorde att de fyra landstingen istället skulle ta över ambulansdirigeringen i egen regi.

Men nu visar det sig att man inte klarar det redan till den 19 juni och under en övergångsperiod går nu de fyra landstingen med på att betala sammanlagt 10 miljoner kronor extra, utöver avtalet med Medhelp, för perioden fram till mitten av november.

Det är försvarbart att betala ut ytterligare pengar till Medhelp, trots att det tidigare gjorts en upphandling där en viss summa fastställt, menar landstinget.

– Det är för en avgränsad period, och det är för en samhällskritisk verksamhet, säger landstingsdirektör Monica Berglund.

Geir-Erik Hyvärinen, kommunikationschef på Medhelp, är nöjd med överenskommelsen om förlängning.

– Det är bra eftersom vi lyfter ur den samhällsnyttiga tjänst som vi utför, ur den del som vi fortfarande är oense om.

Förhandlingarna med de tre landstingen och region Gotland har varit intensiva men har förts i positiv anda, enligt Geir-Erik Hyvärinen.

Uppgörelsen innebär alltså också att Medhelp får en extra ersättning på tio miljoner kronor.

– Det innebär att vi kan driva verksamheten vidare utan att öka på våra förluster och samtidigt skapa tid för landstingen och oss att organisera övertagandet på ett patientsäkert sätt, med respekt för de 70 personer som berörs av en eventuell verksamhetsövergång, säger Geir-Erik Hyvärinen.

Vad tycker du? Känner du dig trygg? Litar du på att ambulansen kommer när du slår larm? Tyck till i kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".