1 av 2
Lärarna Per Nestor och Susanne Hallnäs Lindholm hoppas fortfarande att politikerna ska rädda hela kulturskolan. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
2 av 2
De nuvarande lokalerna för kulturskolan i Sala. Till hösten väntar en flytt till närliggande Kungsängsgymnasiet. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland

Salas kommunfullmäktige avgör kulturskolans framtid

"Det verkar inte som att politikerna vill"
1:44 min

Idag ska kommunfullmäktige i Sala slå fast de ekonomiska ramarna för nästa år. Även om budgeten formellt klubbas först i november så är det idag den så kallade strategiska planen slås fast. På mötet idag väntas en hel del åhörare som vill värna om kulturskolans framtid.

Personalen på kulturskolan har ju redan förra veckan fått besked om att budgeten halveras nästa år och att antalet lärartjänster minskas från tolv till fem. Men lärarna har ändå inte helt gett upp hoppet.

– Jag skulle önska att politikerna kunde förstå att om den här budgeten klubbas så är det spiken i kistan, säger sångläraren Susanne Hallnäs Lindholm.

Hon tror inte att politikerna helt och hållet förstått innebörden av det förslag som nu ska klubbas.

– Jag tror inte att de riktigt förstår, eller kanske inte vill förstå heller. Det pratas om att det inte finns pengar, men det handlar ju också om en prioritering, säger hon.

Debatten om de föreslagna nerskärningarna har pågått i ett halvår nu, men trots protester från både lärare och föräldrar så verkar det som att förslaget om att halvera kulturskolan står fast.

Både Socialdemokraterna å sin sida och de borgerliga partierna å sin förslår visserligen att bildnings- och lärandenämnden ska få fem miljoner mer nästa år, men att pengarna ska läggas på lärartätheten i grundskolan.

De borgerliga partierna är öppna för att revidera sitt förslag när budgeten formellt ska klubbas i november, men det beror på vad en utredning om kulturskolan under sommaren kommer fram till.

Brassläraren Per Nestor på kulturskolan hoppas att politikerna ska ändra sig, men han tvivlar.

– Politik är att vilja, men det verkar inte som att politikerna vill, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".