1 av 2
Carl-Johan Norström (S) ordförande i nämnden för funktionshindrade. Foto: Marcus Carlsson/SR.
2 av 2
Margareta Hallner, ordförande Västerås handikapporganisationers samarbetsråd. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Anhöriga till funktionshindrade får vänta i Västerås

"Tyvärr tar det lite tid"
1:24 min

Trots att det gått ett halvår sedan Västerås stad beslutade att personer som stödjer en anhörig som har funktionshinder ska få stöttning från kommunen, finns inte det här stödet. Det menar Margareta Hallner som är ordförande för Västerås handikapporganisationers samarbetsråd.

– Nu har vi juni månad och det har fortfarande inte startat upp någon verksamhet som stödjer anhöriga till personer med funktionsnedsättning, säger Margareta Hallner.

Enligt socialtjänstlagen måste kommunen erbjuda det här stödet som till exempel kan vara samtalsstöd eller att träffa andra anhöriga.

När nämnden för funktionshindrade i november 2012 beslutade om anhörigstödet tänkte Margarea Hallner: "Äntligen!"

Idag tänker hon annorlunda.

– Ja, man funderar ju på varför de tog det här beslutet när det ändå inte kommer igång.

Ordförande i nämnden för funktionshindrade är socialdemokraten Carl-Johan Norström.

– Tyvärr tar det lite tid sådant här och nu har vi för avsikt att följa upp det. Visar det sig att det inte har kommit igång eller att verksamheten inte är bra måste vi givetvis ta tag i det, men jag vill avvakta resultatet av uppföljningen innan jag drar igång förbättringsåtgärder, säger Carl-Johan Norström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".