Bozena Guziana, filosofie doktor i energi- och miljöteknik vid Mälardalens Högskola i Västerås. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio
Vetenskap

Gröna företag inte alltid bra för miljön

Längre intervju med Bozena Guziana
9:49 min

Företag som tillverkar produkter eller tjänster som är bra för vår miljö är inte lika bra på att vara miljövänliga i själva produktionen. Det visar en avhandling som Bozena Guziana filosofie doktor i energi- och miljöteknik gjort.

Efter fyra års studier av nästan fyrahundra företags miljödokumentationer och websidor har Bozena Guziana kommit med sin avhandling. I den slår hon fast att många av företagen inom miljötekniksektorn producerar varor och tjänster som är bra för vår miljö, samtidigt som många av företagen har glömt bort miljötänket när produkten tillverkades.

Många av oss konsumenter köper kanske vattenreningsfilter, luftvärmepumpar eller solpaneler i tron att vi gört något bra för miljön. Ofta stämmer det då produkten är privatekonomiskt och miljömässigt bra. Tyvärr är det ofta så att själva framställningen av produkten bidrar negativt på miljön och det är det som Bozena Guziana fokuserat på. Tanken med hennes avhandling är att den ska kunna hjälpa såväl konsumenter som företagen själva att bli mer miljöaktiva.

Bozenas resultat visar på stora brister på flera håll och hon tror att det är en kombination av glömska och medveten glömska som fått flera företag att missa miljöarbetet i hela produktionskedjan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".