Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många förslag på demokratikanalen - men inga nya beslut

"Måste jobba med sin fråga"
1:36 min
Birgitta Andersson från landstingets demokratigrupp är nöjd med att så många lagt förslag på demokratikanalen på webben. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Landstingets demokratikanal på webben har funnits i drygt ett år. Hittills har över 40 förslag kommit in, men bara ett fåtal har gått vidare till demokratiberedningen. Inget har blivit verklighet. Trots det är de ansvariga nöjda.

På demokratikanalen på landstingets webbsida kan medborgare lägga förslag och driva sina egna frågor.

– Det har fungerat bra med många frågor som kommit in. Det tror jag är en gemensam uppfattning som vi har allihop. Sedan måste man jobba med sin fråga för att få många namnunderskrifter. De allra det flesta har bara ett par underskrifter. Då har man kanske inte förankrat och jobbat vidare med frågan, säger centerpartistiska oppositionsrådet Birgitta Andersson sitter i styrgruppen för demokratikanalen.

Det gäller att vara ganska stark om man ska driva en fråga, även i demokratikanalen?

– Man ska nog brinna litet grand för sin fråga. Det här visar också när man jobbar med sin fråga, om många tycker likadant. De frågor som fått många underskrifter, har fått det på väldigt kort tid. Och då får man väl uppfatta att det varit en väldigt angelägen fråga.

Men angelägen är inte alltid tillräckligt. Tre förslag har fått de över 100 namnunderskrifter som krävs för att de ska tas upp i demokratiberedningen.

Sjuksköterskelöner ansågs vara en intern fråga. Direktbuss Skinnskatteberg-Västerås vann på sätt och vis gehör eftersom landstinget redan bestämt att satsa på busstrafiken. Förslaget om rehabilitering på folkhögskola för afatiker har fått besked att strokevården ses över.

Men inget förslag har antagits och skickats vidare till beslutande instanser.

– Nej det har inte hänt ännu, säger Birgitta Andersson.

Kan det hända?

– Ja det hoppas jag. Annars skulle det kännas ganska meningslöst för medborgarna att lämna förslag.

I höst ska det göras en formell utvärdering av Demokratikanalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".