Protester mot förändrade skolklasser mitt i terminen

På Piltorpsskolan i Västerås har nu föräldrarna till elever på skolan samlat ihop namnunderskrifter för att protestera mot sammanslagningen av klasser, som görs för att spara pengar. Det är tre femteklasser och tre fjärdeklasser, som ska bantas till två.

- Jag hade accepterat om det hade skett till höstterminen, men bryta av mitt i en termin - så gör man bara inte. Det säger Eva Degerlund, mamma till ett av barnen som går i fyran på Piltorpsskolan i Västerås.

- Jag tycker att de bordet titta noggrannare på ekonomin. Det kan inte komma som någon överraskning att det måste sparas pengar, säger hon.

Varför man inte gjorde det redan till terminsstarten i januari, beror på att skolan fick beskedet om besparingar så sent att man inte hann med. Och man vill inte heller vänta till höstterminen, för i så fall blir det inte lika stor besparing, det säger rektorn på Piltorpsskolan Richard Edström.

Men det finns också fördelar med att slå ihop klasserna, det tycker i alla fall Frida Törnblom, en av femteklassarna som det handlar om.

- Jag tycker det är lite bättre att göra det nu, för då lär man känna varann innan vi ska börja sexan på Önstaskolan, säger hon.

Hennes klasskamrat Ida Karstedt håller inte med.

- Vår klass är väldigt sams, så det är synd att vi splittras, säger hon.