Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kenneth Östberg (S) landstingsråd Landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Landstinget Västmanland satsar 17,5 miljoner på erfarna sjuksköterskor

"Ger oss möjligheten att satsa bredare"
3:19 min

Landstinget Västmanland skjuter till 17,5 miljoner kronor nästa år för att behålla och rekrytera kvalificerade och erfarna sjuksköterskor. Det står klart efter en överenskommelse med Vårdförbundet.  Pengarna ska öronmärkas för att höja lönen för sjuksköterskorna säger Kenneth Östberg Socialdemokrat och landstingsråd.

Den särskilda lönesatsningen kostar landstinget 17,5 miljoner och ska gälla från den 1 januari 2014. Det är för att behålla och rekrytera duktiga medarbetare och rekrytera ny personal som landstinget gör den här satsningen.

– Vi har tidigare i vår lönestrategi just haft kravet att vi ska göra satsningar på de som är specialister. Det här ger oss möjlighet att satsa mycket bredare på våra grupper och vi tror också att det är nödvändigt och vi har diskuterat med ledningen för sjukhuset, som ser att det här är nödvändigt, säger Kenneth Östberg.

Ett par hundra sjuksköterskor tror Kenneth Östberg att det rör sig om och nu väntar förhandlingar med Vårdförbundet och avdelningar om vilka som berörs av satsningen.

Det är konkurrensen från andra landsting, kommuner och bemanningsföretag som bland annat gjort att sjuksköterskor med erfarenhet väljer andra arbetsgivare.

Sjuksköterskan Maria Sundell som jobbat 34 år som sjuksköterska säger att det är på tiden att landstinget gör något, men hon vill inte säga så mycket innan allt är klart. För henne är det nödvändigt att något görs eftersom medarbetare med erfarenhet lämnat infektionsavdelningen på Västmanlands sjukhus i Västerås för att jobba i grannlandstinget Örebro:

– Det beror på hur de lägger det. Vi har fått pengar tidigare och de har blivit placerade på olika sätt. De har satsat där det är brist på sjuksköterskor och där man vill ha folk.

Maria Sundell säger att hon vill se satsningen i lönekuvertet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".