1 av 7
Ulf Edvardsson projektledare vid fastighetskontoret på Västerås Stad vid den nya badplatsen i Gäddeholm. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio
2 av 7
Jazmin Pettersson och Stefan Ling har med ett dopp invigt den nya badplatsen i Gäddeholm. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio
3 av 7
Stefan Ling, PEAB och Jazmin Pettersson, fastighetsnämndens ordförande i Västerås invigde badplatsen med ett dopp. Mattias Forsberg / Sveriges Radio
4 av 7
Camilla Redlund, boende i Gäddeholm är nöjd med den nya badplatsen. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio
5 av 7
Alva, Klara och Ida premiärbadare vid den nya badplatsen i Gäddeholm. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio
6 av 7
Lekplatsen vid den nya badplatsen i Gäddeholm. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio
7 av 7
Många västeråsare visade intresse för det nya badet och småbåtshamnen i Gäddeholm. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio

Gäddeholm lockar med nytt bad och ny småbåtshamn

"Att kunna cykla ner hit på två minuter är kanon"
2:25 min

På tisdagseftermiddagen invigdes den nya badplatsen och småbåtshamnen nere vid det gamla tegelbruket i Gäddeholm utanför Västerås. Ett par hundra åskådare bevittnade invigningen i strålande sol och det var idel glada ansikten.

Den nya badplatsen är rejält tilltagen med stora grönytor, en fin lekplats, en volleybollplan och ett "utegym". Alldeles intill ligger den nya småbåtshamnen som idag har 150 platser men som med tiden förväntas växa med det dubbla.

Projektet som beräknades kosta 50 miljoner gick bara på drygt hälften och Ulf Edvardsson, projektledare på fastighetskontoret vid Västerås Stad är nöjd med området som nu står klart.

– Det känns toppen att i det här få inviga området och få se barnen bada på en sån här fin badplats.

Projektet har enligt Ulf Edvardsson varit komplicerat eftersom området tidigare dominerades av ett kärr och därför har pålning och annat krävts för att göra både badplatsen och båtplatserna möjliga. Ulf Edvardsson tror att det nya området kommer få en viktig roll i intresset för Gäddeholm som "framtidens stadsdel".

– Att kunna sätta sig på cykeln uppe vid villorna på Herrgårdsängen och två minuter senare vara nere vid båten eller vid den här fantastiska badplatsen  är kanon.

En som liksom Ulf Edvardsson gläds åt den nya badplatsen och småbåtshamnen är Camilla Redlund.

– Den är helt underbar. Det är ju närheten till Mälaren som gör att man vill bo ute i Gädeholm så det här är jätteviktigt. Vi har en båtplats men ingen båt än. Vi hoppas att vi hittar en i sommar.

Den som tillsammans med Stefan Ling från PEAB fick äran att inviga det nya området var Jazmin Pettersson, fastighetsnämndens ordförande. Tillsammans med Stefan Ling invigde hon badet, inte genom traditionell bandklippning utan genom att springa ut i vattnet och doppa sig. Jazmin Pettersson tror att det nya området är viktigt i profileringen av Västerås som mälarstad.

– Det är viktigt att vi alltid nyttjar våra stradnära områden och ger ett mervärde till våra invånare och visar att Mälaren verkligen kommer oss till nytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".