Ulrika Björn, Päivi Viisteensaari Västerås stad, väntar på information från Socialstyrelsen om ändringarna i socialtjänstlagen för ekonomiskt bistånd Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Praktik och utbildning för att få ekonomiskt bistånd

"I första hand ska arbetslinjen gälla"
2:39 min

1 juli träder en rad förändringar i kraft när det gäller försörjningsstödet och det efter ett beslut i riksdagen 29 maj. För att få ekonomiskt stöd kan biståndstagare komma att hänvisas till praktik eller studier.

– I Västerås stad väntar man på mer information från Socialstyrelsen om de nya reglerna i socialtjänstlagen som riksdagen fattat beslut om, säger Ulrika Björn enhetschef Socialkontor ekonomi ungdom i Västerås.

Med den nya lagen får kommunens socialnämnd ökade möjligheter att bland annat hänvisa biståndsmottagare till praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet, som det står i den nya lagen.

– I första hand är det arbetslinjen som ska gälla. Sen kan det vara så att det finns andra skäl som gör att det inte fungerar, då måste vi ta hänsyn till det. Det säger Ulrika Björn, enhetschef Socialkontor ekonomi ungdom i Västerås.

Kraven på den som får försörjningsstöd kan ställas om arbetsförmedlingen inte har kunnat erbjuda personen någon lämplig arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Ulrika Björn och Päivi Viisteensaari, enhetchefer för ekonomiskt bistånd i Västerås stad säger att det alltid ska göras en individuell prövning, när man hänvisar någon till en åtgärd.

Vänsterpartiet i riksdagen var emot ändringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".