Landstinget

Sjuksköterska nöjd efter lönesatsning

"De har nog inget annat val"
3:16 min

Landstinget Västmanland ska göra en extra lönesatsning på erfarna och specialistutbildade sjuksköterskor. Det är ett besked som välkomnas av Susanne Rydberg som är sjuksköterska på hjärtavdelningen i Västerås.

– Jag blev jätteglad när jag fick det här beskedet. Det känns helt rätt att de satsar på oss. De har nog inget annat val i dag om de ska få oss kvar, säger Susanne Rydberg.

Hon säger att sjuksköterskorna är mer öppna  i dag med vad de tjänar vilket gör att de kan ställa högre krav på sina arbetsgivare.

Lönesatsningen omfattar totalt 17,5 miljoner kronor som ska fördelas nästa år. Förhoppningen är att det ska göra att färre sjuksköterskor lämnar landsstinget Västmanland för jobb hos privata aktörer eller inom andra landsting.

Finns det en chans att de som har lämnat hjärtavdelningen för att det är för dåligt betalt kommer tillbaka nu?

Jag vet inte men det ska bli spännande att se. Jag hoppas det för jag saknar många av mina gamla kollegor, säger Susanne Rydberg.

Hon hoppas också att pengarna ska gå till att förbättra löneutveckling för sjuksköterskor, utifrån erfarenhet och kunskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".