1 av 2
De nuvarande lokalerna för kulturskolan i Sala. Till hösten väntar en flytt till närliggande Kungsängsgymnasiet. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
2 av 2
Alexander Lindroos, besviken elev på kulturskolan i Sala. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio

Fullmäktige i Sala sade ja till nedskärningarna inom kulturskolan

"Kultur är inte direkt prioriterat"
1:19 min

Ett i stort sett enigt kommunfullmäktige i Sala sa idag ja till den så kallade strategiska planen för kommunen. I den ingår den omdebatterade frågan om att halvera budgeten till kulturskolan och minska antalet lärartjänster från tolv till fem.

Alexander Lindros, som gått på gitarr- flöjt- och pianolektioner, hade kommit till kommunfullmäktige idag för att lyssna på politikerna.

– Det är tidstypiskt, jag blir inte förvånad ens. Man är liksom beredd på att något sådant här ska hända för att kultur är inte direkt prioriterat idag, säger han.

Per-Olov Rapp, socialdemokratiskt kommunalråd i Sala, säger så här om beslutetet idag:

– Kulturskolan har varit en het potatis naturligtvis. Vi har ju tillsammans, Socialdemokraterna och alliansen, presenterat en vision för kulturskolan och då menar vi att den visionen ska vara ledstjärna för det fortsatta arbetet, säger Per-Olov Rapp och fortsätter:

– Nämnden har tagit beslut om att man ska jobba med frågan under hösten och jag menar att den här frågan får komma tillbaka då i reviderad strategisk plan och ser man då att den här visionen inte kan uppnås, då får vi ju ta en allvarlig diskussion om det behövs resurser för att uppnå visionen. Men att i det här läget ta ett beslut tycker jag är för tidigt, innan man har gjort det här grundliga arbetetet.

Men ett i stort sett enigt fullmäktige klubbade ju igenom den strategiska planen och där ligger ju ändå förslaget om en halverad budget en minskning av antalet lärare och det har även gått ut uppsägningar till de här lärarna?

– Man vet ju inte hur det kommer att se ut framåt hösten utan nu gör ju förvaltningen en försiktighetsåtgärd att säga upp och det är ju sex månaders uppsägningstid, säger Per-Olov Rapp.


Vad tänker du om turerna kring kulturskolan? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".