Västerås stad får inte ställa krav på att maten ska vara närproducerad. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Västerås stads krav på närproducerat får kritik av Konkurrensverket

"Inte i enlighet med EU-rätten"
1:40 min

Västerås stad har antagit nya riktlinjer för inköp och upphandling av livsmedel, men de nya riktlinjerna får bakläxa av Konkurrensverket. Bland annat kritiseras stadens ambition att köpa mer närproducerat. 

Konkurrensverket menar att det strider mot lagen om fri rörlighet av varor och tjänster att kräva närproducerade livsmedel.

Idag är det inte helt ovanligt att många kommuner vill ställa krav på närproducerat. Men det är alltså inte tillåtet, enligt Konkurrensverket.

– Det är inte i enlighet med EU-rätten, säger jurist Carin Carlsson på Konkurrensverket.

I Västerås stads nya riktlinjer står också att man ska kunna följa upp hur kraven i en upphandling klaras av.

I det avseendet måste Västerås stad verkligen se till att man klarar av att följa upp dessa krav, menar Carin Carlsson.

Annars kan oseriösa livsmedelsföretagare slå ut seriösa, menar hon.

– Man ska inte vara naiv, det finns oseriösa företagare som inte alls är intresserade att leverera det de uppger att de ska leverera.

– Det är därför det är viktigt med kontroll, säger Carin Carlsson.

Kommunalrådet Magnus Edström (MP) är medveten om att man inte kan ställa krav på närproducerat, men säger samtidigt att då får man vara lite fantasirik när man formulerar sina krav, så man får det man vill ha:

– Det är lite fix och trix med det hela.

Han håller med Konkurrensverket om att staden verkligen måste göra allt för att alla upphandlingar klarar av alla ställda krav, så att inte oseriösa livsmedelsföretagare tar över.

Finns det några sådana uppföljningsplaner?

– Jag är lite osäker på det. Jag tror inte vi har det alla gånger, men det är väldigt tydligt att det måste vi ha, säger Magnus Edlund till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".