1 av 2
Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio Västmanland
2 av 2
Avspärrningen vid Ängebyleden. Foto: Mattias Rensmo
Köping

Skumtäcke förhindrar explosionsrisk efter lastbilsolyckan

"Det känns betryggande just nu"
1:46 min

Räddningstjänsten har nu fått en bättre översikt hur det är med den lastbil med ammoniumnitrat som välte på Ängebyleden i Köping under måndagen. Det finns inte längre någon explosionsrisk, efter att man lagt ett skumtäcke runt lastbilen.

– Vi har lagt ett skumtäcke runt lastbilen för att förhindra risken att det ska tända. Jag anser att risken att det händer något är mikroskopisk, säger räddningstjänstens avdelningschef Thomas Fransson på plats.

Det var vid lunchtid som lastbilen välte och började läcka ammoniumnitrat. Föraren fördes till sjukhus, men ska inte ha fått några allvarligare skador.

Området stängdes av och ett tiotal människor evakuerades från sina hus i bostadsområdena Husta och Ängeby. Flera av dem har nu fått återvända hem.

Nästa steg blir att suga upp den vätska som finns på platsen. Först därefter kan lastbilen bärgas. När det blir klart är svårt att säga, enligt Räddningstjänsten.

Ammoniumnitrat kan användas som konstgödsel, men det är explosivt och kan även användas som sprängämne.

Bärgningsarbetet kommer att pågå under natten, då släpet fortfarande är kvar.

Vägen behöver användas vid en omledning av E 18 i morgon. Nu är den avstängd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".