Tommy Karlqvist, teknisk chef i Köping säger att farliga transporter kör genom centrala Köping. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.
LASTBILSOLYCKAN UTANFÖR KÖPING

Olyckans konsekvenser kunde ha blivit mycket värre

"Om det hänt inne i Köping hade det varit mycket värre"
1:31 min

Igår välte en lastbil med 40 ton ammoniumnitrat i lasten utanför Köping. Ett tiotal personer som bor i närheten  fick evakueras, men det kunde ha blivit mycket värre om lastbilen hade vält inne i Köping.

Enligt Tommy Karlqvist, teknisk chef i Köping, är det ganska vanligt att farliga transporter som egentligen ska köra på E18 utanför city i stället kör igenom centrala Köping.

E18 som passerar utanför Köping är en av de vägar i Sverige som har mest farligt gods, enligt honom.

– Men det är ju bra när trafiken är därute. Det är ju värre när vi får omledningstrafik genom Köping. Då får vi den här trafiken med bland annat farligt gods som vi har som ett av de stora argumentenför för att man ska bygga om till motorväg på sträckan Köping-Västjädra.

– Det är ju inget bra att få den trafiken med farligt gods genom Köping, då  passerar den genom bostadsområdena på Ringvägen, säger Tommy Karlqvist till P4 Västmanland.

Gårdagens olycka kan fungera lite som en ögonöppnare för beslutande myndigheter, hoppas Tommy Karlqvist.

Konsekvenserna kunde ha blivit mycket allvarligare om lastbilsolyckan hade skett mer centralt.

– Skulle det ha hänt inne i Köping hade det varit mycket värre med mycket mer folk som hade behövt evakueras och så vidare.

Kommunen vill få motorväg hela sträckan mellan Köping och Västjädra för att slippa få farliga transporter genom staden om E18 stängs av och trafiken behöver ledas om.

Men den den ombyggnaden var inte särskilt prioriterad när Trafikverket tidigare presenterade sina förslag till vad som ska prioriteras de närmaste åren.

Något som Tommy Karlqvist  hoppas att Köpings kommun ska kunna ändra på i samarbete med övriga kommuner i Västmanland, särskilt Hallstahammar och Västerås.

Tillsammans ska man i sitt remissvar försöka utöva mer påtryckningar för att få sträckan högre prioriterad än den är nu.

Tror du att de kommer att lyssna på er?

– Ja, det måste de göra, säger Tommy Karlqvist till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".