Adrian Norling säger att en dyrare grill är bättre och håller längre. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.

Vi lägger 1000-tals kronor på nya grillar

"Dyraste kostar 12 000 - 13 000"
2:59 min

Sommartider är också grilltider för de flesta. Vissa kastar på ett par korvar på engångsgrillen andra har sin stora gasgrill för många tusen.

Nu har grillinköpsvanorna också undersökts. 1000 personer har svarat på SCB:s webbenkät om grillning och de allra flesta, 32 procent, vill lägga mellan 500 och 1000 kronor. Medan 16 procent är beredda att lägga mer än 2000 kronor på sin grill.

– Man ser att det är inte många alls som köper en sådan där för 200 kronor längre, säger Adrian Norling som säljer grillar på Ica Maxi Erikslund.

Han tror att mycket handlar om att folk inte vill köpa en billig grill för att sedan behöva köpa en ny redan till nästa år. Enligt Adrian Norling så blir det ofta så om man köper en av de billigaste grillarna. Den dyraste som finns till försäljning i Adrian Norlings butik kostar 12 000-13 000 kronor.

– Den här dyraste vi har den är ju svårsåld om man säger så. Men de här som ligger mellan 3 000 till 5 000 kronor det rullar på.

Men blir det någon skillnad i smak om jag köper den här för 2 000 istället för den för 200?

– Det skulle jag inte tro att det blir. Absolut inte. Men den här håller ju mer och längre, säger Adrian Norling.

Att priset på grillen inte spelar någon roll för smaken håller P4 Västmanlands radiokock Ralf Håkans med om när han får frågan om hur billig grill man kan köpa och ändå få bra grillad mat.

– Tio spänn, sen brukar de kosta mellan tio och tjugo kronor. Engångsgrillar!

Enligt Ralf Håkans är det som är viktigt när man grillar att ha bra råvaror och att vänta till glöden är redo för att grillas på och inte ha för bråttom.

– Sen om du har en engångsgrill eller om du har en mastodontgrill har ingen betydelse utan det är själva glöden i kolet som gör det, säger Ralf Håkans. 

Mattias Rensmo
mattias.rensmo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".