Jonas Sjöstedt med flera på Stockholm Pride 2012. Foto: Leo Ahmed.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt till Västerås första Prideparad

"Väldigt fina manifestationer"
1:38 min

På lördag är det dags för Västerås första Prideparad. Man räknar med att uppemot 800 personer ska gå i tåget och där kommer finnas representanter för alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna. En av dem som ska gå i Prideparaden är Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.

– Jag tycker att det är väldigt fina manifestationer, för att man ska ha rätt att leva med den man vill och älska den man vill.

– Jag vet ju att det är första gången i Västerås och då känns det ju extra kul att få vara med, menar Jonas Sjöstedt.

Han menar att det återstår en hel del att göra för att alla ska ha lika rättigheter, oavsett sexuell läggning eller kön.

– Även om det har hänt mycket positivt när det gäller lika rättigheter för hbt-personer så finns det mycket kvar att göra. Jag tror fortfarande att det är jättejobbigt för många i högstadiet till exempel att komma ut och berätta att man är bög eller lesbisk, säger Sjöstedt till P4 Västmanland

Västerås Pride drar igång under torsdagen och pågår till och med lördag, med bland annat debatter, artister, en regnbågsmässa och paraden.

Arrangörerna räknar med 700-800 personer i tåget och där kommer finnas representanter för alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna.

I paraden finns också Annelie Salminen från RFSU, som menar att Pride behövs i Västerås.

– Det är ganska hårt klimat för hbtq-personer i Västerås. Det finns bra kunskap till exempel bland skolor och inom vården, men det räcker absolut inte.

– Så vi måste verkligen lyfta de här frågorna och utbilda folk så att alla får ett bra bemötande, säger Annelie Salminen till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".